Magiczna kuchnia

(…)Wszystko stygnie: zupa z muszek w wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie.
Motyl z rożna, przyprawiony gęstym cieniem z lasku,
A na deser tort z wietrzyka w księżycowym blasku (…).

                                                     Julian Tuwim

Bo gotowanie jest jak czarowanie, a nasi uczniowie – magicy robią to najlepiej!!!

Zajęcia kulinarne, prowadzone w ramach przedmiotu Technika, cieszą się wśród dzieci i młodzieży olbrzymim zainteresowaniem.

Uczniowie samodzielnie mieszają, smarują, siekają, wałkują i  ucierają. Poznają smaki i zapachy różnych produktów i przypraw. Uczą się nienagannych manier przy stole oraz zdobywają wiedzę z zakresu higieny i bezpieczeństwa w kuchni.

Ale najbardziej oczekiwana jest degustacja potraw:)

W naszej kuchni gotujemy ze świeżych, pełnowartościowych składników i przede wszystkim uczymy zasad zdrowego odżywiania.

Tematyka zajęć kulinarnych:
1. Cudownie lekki omlet z gorącymi dodatkami.
2. Idealnie płaskie naleśniki.
3. Poranna niespodzianka czyli tosty francuskie.
4. Nieziemskie tosty z warzywami i serem.
5. Sok z marchewki – o rozlicznych zaletach marchwi wiedziano już w starożytności.
6. Znaczenie surówek w żywieniu – surówka z marchewki.
7. Śląski szałot czyli sałatka jarzynowa .
8. Kluski i kluseczki: leniwe, śląskie, pyzy czy kopytka… Trudny wybór…
9. Babeczki na karnawałowe przyjęcie.
10. Słodkości dla łasuchów czyli galaretka w łódeczkach.
11. A na święta kluski z makiem.
12. Czarodziejskie kanapeczki.
13. Leniwe dla leniwych.
14. Pulchne racuchy z jabłkami.
15. Zapiekane zapiekanki w temperaturze 180 st.
16. Dziś jajka królują…
17. Koreczki pełne witamin.
18. Fabryka czekolady.
19. Truskawkowy zawrót głowy.